A Catalunya cada dia hi ha 5 morts sobtades cardíaques

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental.  A Catalunya cada dia hi ha 5 morts sobtades cardíaques. Se sap que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca depenen d’una ràpida detecció del problema, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici immediat de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril·lació urgent. Totes aquestes accions formen part de les primeres baules de l’anomenada “cadena de supervivència” de l’aturada cardíaca.

I de fet, sabem que més del 70% d’ocasions les aturades cardíaques es produeixen a la via pública, en la comunitat, i no pas dins d’espais sanitaris.

És en aquest context, on també els professionals sanitaris poden trobar-se en una situació on cal donar suport vital bàsic a una personal que cal saber actuar de forma ràpida i eficient.

Per això, CODITA posa en marxa un curs sobre suport vital bàsic a les seves dues seus (Tarragona, 14 de juny i Tortosa 15 de juny). L’objectiu és poder avaluar una víctima que ha patit un col·lapse o que ha perdut el coneixement sense causa aparent. En segon lloc, trobar-se capacitat per a assegurar la víctima, alliberar la via aèria, i efectuar compressions toràciques i ventilacions de suport de manera efectiva. També col·locar una víctima que està inconscient però que respira en posició lateral de seguretat i saber realitzar la desobstrucció de via aèria.

I si fos el cas, poder realitzar ventilacions amb instruments de suport. Les infermeres també podran entrenar-se per a usar de manera segura un desfibril·lador extern semiautomàtic (DEA), com els que hi ha en recintes esportius i  en espais públics a Catalunya.

Davant la mort sobtada que succeeix fora de l’àmbit sanitari, l’única resposta reconeguda per les societats científiques és la RCP i la Desfibril·lació Externa Automatitzada (DEA), en una actuació seqüencial i coordinada.

Informació sobre el curs

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.