El 83.6% de les infermeres tarragonines que fumen han intentat deixar-ho, i un 46.4% ho ha aconseguit

En el dia mundial contra el tabac, 31 de maig

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha fet una enquesta entre les seves col·legiades¹ per saber quantes infermeres fumen, des de quant i si ho han deixat, entre d’altres qüestions.

Els resultats mostren una prevalença d’infermeres fumadores del 20%, un percentatge molt igualat als fumadors de Catalunya (20.9%) però per sota del percentatge de fumadors a Tarragona (24.1%) i per sobre del percentatge de fumadors a Terres de l’Ebre (18.8%), segons dades de l’Enquesta ESCA 2020-2021².

Dels total d’infermeres que han contestat, un 51.6% te entre 26 i 45 anys, un 42.9% té entre 46 i 65 anys, mentre que un 3.4% té entre 20 i 25 anys i un 2.1% més de 65 anys. El 49.1% fa més de 20 anys que es infermera, un 30.2% es infermera des de fa entre 11 i 20 anys, un 10.6% ho és des de fa entre 6 i 10 anys i un 10.1% fa menys de 5 anys que es infermera.

La gran majoria treballa al sector públic, 55.7%, mentre que un 32.1% ho fa a la concertada i un 12.2% en l’àmbit privat.

En relació al tabac, un 20% de les infermeres declaren que son fumadores. D’aquestes, un 46.7% fa entre 11 i 20 anys que son fumadores, un 26.7% fa més de 20 anys que fuma, un 15.6% fa entre 6 i 10 anys, un 11.1% fa menys de 5 anys. A més, un 83.7% ha intentat deixar-ho, i d’aquestes un 46.4% ho ha aconseguit.

Ara bé, un 80.6% del total de les infermeres enquestades diu que pregunta als seus pacients si fumen, i un 79.1% els hi parla dels beneficis de no fumar. Això posa de manifest, segona Antonio José López infermer referent de tabac de CODITA que “les infermeres, especialment a l’atenció primària, tenim un paper fonamental per conscienciar als nostres pacients sobre els danys que causa el tabac, i som puntal per ajudar a les persones a convertir la seva intenció en un acte ferm i en un primer pas per deixar el tabac”.

Població fumadora a Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona

Tot i les campanyes de conscienciació sobre el perjudici de fumar, segons l’Enquesta ESCA 2020-2021 actualment a Catalunya fuma diàriament un 20.9% de la població. A Tarragona ho fa un percentatge una mica superior, un 24.1% mentre que a Terres de l’Ebre s’està per sota del percentatge de Catalunya, i el nombre de fumadors diaris es situa en un 18.8% de la població.

Igualment, i segons la mateixa enquesta un 22.2% de la població de Catalunya es ex-fumadora,  un percentatge molt similar al del Camp de Tarragona, on es ex fumadora un 22.5% de la població, mentre que a Terres de l’Ebre ho és un 21.3%.  I no ha estat mai fumador, un 54.5% dels catalans, mentre que al Camp de Tarragona ho és un percentatge una mica inferior 50.6%, i a Terres de l’Ebre un percentatge superior, un 58.4% de la població no ha fumat mai.

Malgrat que la població fumadora ha baixat en els darrers anys, Antoni José López infermer referent de tabac de CODITA recorda que “ com senyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabac és la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort prematura al món. De fet, sabem que a Europa, el tabaquisme provoca cada any 1,2 milions de morts i està directament relacionat amb la aparició de 29 malalties (de les quals 10 són diferents tipus de càncer) i és la principal causa de bona part de morts per càncer de pulmó i de més del 50% de les malalties cardiovasculars”.

¹ Han contestat 437 infermeres

²https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/estadistiques_sanitaries/enquestes/esca/resultats_enquesta_salut_catalunya/

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.