Es jubilen 99 infermeres tarragonines durant el 2021

  • El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona els hi ve fer un acte el 22 d’abril en agraïment a la seva tasca professional.

Durant l’acte es va fer la presentació del llibre “Enfermeras invisibles” per part de les seves dues autores, les infermeres valencianes, Olga Navarro i Vanessa Ibáñez.

“Volem fer una celebració on les 99 infermeres de Tarragona que se’ns jubilen tinguin el seu reconeixement”, expliquen des de CODITA.

Les jubilacions i la falta d’infermeres

En aquest context, CODITA vol posar sobre la taula la problemàtica de la jubilació, en un entorn on sabem que falten unes 23.000 infermeres a Catalunya. I es que, es preveu que en els propers anys es jubilaran entre el 30 i el 40% dels professionals sanitaris.Aproximadament, el 38% de les infermeres en actiu tenen més de 50 anys d’edat i el 38% tenen entre 35 i 49 anys. I només un 21% té menys de 35 anys, segons l’ Informe sobre professionals de la infermeria 2010-2025 del Ministeri de Sanitat. I a Tarragona i Terres de l’Ebre el nombre d’infermeres col·legiades que tenen entre 55 anys i 64 anys son 709. Es a dir, “com a mínim en 10 anys se’ns jubilaran mes de 700 professionals a la província de Tarragona” alerten des de CODITA. “Això dibuixa una professió amb una mitjana d’edat massa alta. És imprescindible incorporar infermeres joves i per això cal també crear més places de grau”, asseguren des del Col·legi que també creu “necessari millorar les condicions laborals i evitar la migració de professionals a altres països europeus”.

D’altra banda, la pròpia feminitat de la professió (un 89.99% de les infermeres son dones i un 94.94% de les auxiliars d’infermeria també²) condiciona també que calguin més professionals per cobrir baixes per maternitat i reduccions de jornada. Les infermeres del CODITA s’expliquen “no volem que s’interpreti com unes declaracions sexistes. Som majoritàriament dones que passem o passarem per una etapa de reproducció i atenció als fills. I malgrat que la societat va camí de la igualtat, encara no ho està 100%, i som les dones les que principalment tenim cura de la família. Per tant, des del Col·legi tenim clar que en infermeria encara calen més professionals i plantilles més àmplies, perquè cal tenir present aquests condicionants, que impliquen baixes i reduccions de jornada ”.

Que aquesta falta d’infermeres s’estigui enquistant des de fa tant de temps, “és una vergonya”, diuen des de CODITA i més “quan l’evidència científica ens diu que a millors ràtios infermera-pacient, més disminueix la morbi-mortalitat dels pacients ingressats i millora l’estat de salut de la població general”.

Fes clic per veure la galeria d’imatges

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.