Catalunya commemora el Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones #Manifest25N2021.

La degana del CCIIC demana el compromís de les infermeres catalanes per tenir cura de les víctimes de violència.

Avui 25 de novembre de 2021, se celebra el Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones, una xacra que “malmet la salut de milions de dones i, en conseqüència, la de totes les societats del món” segons Estrella Martínez, degana el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

Enguany la celebració arriba marcada per importants canvis legislatius com ara el reconeixement d’altres formes i àmbits de violència, fins ara inexistents en el codi penal. Tal com recull el ‘Manifest 25 de novembre de 2021’, declaració institucional de la Generalitat amb l’adhesió d’institucions i entitats d’arreu de Catalunya, la incorporació de la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre física o psicològica, la violència vicària, la violència digital o la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones, és un pas endavant per a la defensa de les dones.

El #Manifest25N2021 també fa menció de l’impacte i la indignació que estan generant les violències sexuals, que sacsegen intensament la nostra societat i mostra “tot el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn”. En aquest sentit la Llei 17/2020 recull per primer cop la definició de consentiment sexual que ha de romandre durant tota la pràctica sexual.

I és que tot i els avenços “queda un llarg camí en la conscienciació social d’aquestes (les violències vers les dones)”, raó per la qual “cal articular i coordinar les actuacions necessàries contra tots aquests tipus de violències masclistes existents, però ara identificades i emparades per la llei i dotar-nos d’instruments efectius per a combatre-les”. En aquest sentit, el manifest destaca la importància del nou ‘Protocol marc d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya’, que articularà els circuits des de la comissió més local fins a la Comissió Nacional.

Actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris” per teixir aliances i “construir una xarxa de recursos que siguin font de salut i qualitat de vida per a totes les dones”, són els objectius immediats que identifica el manifest que també destaca la necessitat “d’estendre la cultura dels afectes i les cures”.

Un àmbit, el de la cura, en què “les infermeres som referents. Juguem un paper cabdal en la detecció i recuperació de les dones que pateixen violències. Cal excel·lir en la nostra formació per garantir el suport i acompanyament de les dones en un procés difícil, colpidor i, sobretot, molt i molt llarg”, ha dit Estrella Martínez.

Podeu descarregar els documents en PDF ‘Manifest 25 de novembre de 2021’ / ‘Protocol marc d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya’

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.