CODITA alerta de cops de calor per les altes temperatures

Les principals causes de pèrdua de consciència o síncope poden ser per un cop de calor, una intoxicació etílica, per deshidratació o per una hipoglucèmia (baixada de la sucre a la sang), entre d’altres. De fet, la pèrdua temporal de coneixement es produeix perquè hi ha una disminució del flux sanguini cap el cervell.

Els principals símptomes del síncope son: mareig, sufocació, visió borrosa, sudoració freda, confusió, nàusees i pal·lidesa.

L’arribada del bon temps i la calor pot propiciar que patim un cop de calor i que el nostre cos arribi o superi els 40ºC, quan lo normal és estar entre 36.1ºC i els 37.7ºC. Un excés de calor també ens pot portar a patir deshidratació que en els casos més extrems pot suposar que els ronyons deixin de funcionar.

Les infermeres del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) volen fer una crida a la prudència de cara a l’estiu i les altes temperatures, justament per evitar possibles episodis de pèrdua de consciencia.

Com evitar el cop de calor i deshidratació

A casa cal controlar la temperatura: de manera que durant les hores de sol, millor tancar persianes i finestres on hi toca directament, i obrir les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.

Si s’ha d’estar al carrer, evitar el sol directe: per això és imprescindible fer servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar. Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. Procurar caminar per l’ombra, i estar a sota d’un para-sol quan s’estigui a la platja. És important també anar-se mullant una mica la cara i, fins i tot, la roba.

És imprescindible tenir cura especialment amb la gent més sensible, com gent gran i joves, i evitar realitzar qualsevol activitat física durant les hores de màxima calor.

En cas de la deshidratació la millor prevenció es veure aigua encara que no es tingui sensació de set. Igualment, des de CODITA recorden que la deshidratació desapareix ràpidament, després de beure aigua sense cap limitació, fins i tot amb deshidratacions de fins al 10% del pes corporal.

Què fer davant un desmai per un cop de calor

Cal ajaure a la persona que l’ha patit a terra o sobre una superfície plana, allunyant-lo de la font de calor i demanar ajuda al telèfon d’emergència 112. Sempre que es pugui cal fer una valoració i mirar si la persona respira o no.

En cas de notar  que no respira, cal començar la reanimació pulmonar.

I si respira, es bo elevar les cames almenys uns 30 centímetres, tombar la persona de costat per evitar una aspiració de vòmit, afluixar la roba al voltant del coll, si en porta, i mullar la persona amb aigua.

La protecció solar

La protecció solar no és cosa només dels dies de platja, hem de mantenir la pell protegida cada dia. Cal posar-se la crema a casa, una mitja hora abans d’exposar-se al sol i tornar-se-la a posar després de cada bany i cada dues hores.  També és important prendre el sol durant les hores en què la radiació és més suau: abans de les 12 del migdia i després de les 5 de la tarda, i utilitzar cremes amb factor de protecció solar alt i resistents a l’aigua.

Des de CODITA recorden que és important també saber que el sol es reflecteix a la sorra, l’aigua del mar, la neu i l’herba, i que, per tant, cal protegir-se. La protecció amb roba, gorres, ulleres i para-sols és tan o més important que la crema, sobretot en infants.

Les persones de pell més blanca cal que es protegeixin més, han d’utilitzar crema amb factor de protecció de 30 i 50, i les persones que es posen morenes amb facilitat, també han d’utilitzar fotoprotector.

Els infants s’han de protegir encara més, de fet, el 80% de la radiació solar la rebem a la infància, quan la nostra pell és més sensible, per tant, els menors de 2 anys han de fer servir filtres físics, i recordar que per sota dels 6 mesos no podem usar cremes, i els nadons no s’han d’exposar al sol.  En el cas de les dones embarassades han de protegir-se bé per evitar que els surtin taques a la cara.

Les infermeres de CODITA també expliquen que a vegades l’exposició solar moderada pot tenir beneficis, com és el cas de la vitamina D. Però sempre fent una exposició curta, n’hi ha prou amb 10-15 minuts, i evitant les hores centrals del dia. I recordar que els raigs UVA artificials també envelleixen i poden causar càncer de pell. I no oblidar que ens hem de protegir del sol també a l’hivern.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.