El Consell i els col·legis d’infermeres i infermers, contraris a que els TCAI vacunin contra la covid-19

El Consell d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIC) i els col·legis oficials de les quatre demarcacions –COIB (Barcelona), COIGI (Girona), COILL (Lleida) i CODITA (Tarragona)–, juntament amb les associacions científiques de l’àmbit infermer, manifestem el nostre desacord amb l’anunci del Departament de Salut d’habilitar el personal tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) per a l’administració de les vacunes contra la covid-19, que va comunicar el dilluns, 2 d’agost, mitjançant una nota informativa la Direcció General de Professionals de la Salut.

La mesura sobre les noves atribucions del personal tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), proposada pel Departament de Salut, se sustenta en dos aspectes:

  • El context pandèmic, en què la vacunació amb la pauta completa esdevé la mesura principal per evitar la transmissió de la covid-19 i reduir la gravetat dels seus símptomes. Les infermeres tenim el compromís i la responsabilitat de liderar aquesta campanya de vacunació, sense deixar d’atendre la població des de tots els àmbits. Des del primer moment, els òrgans col·legials ens hem posat a disposició del Departament de Salut per facilitar tot el procés de vacunació.
  • La normativa, continguda al Reial decret 546/1995, de 7 d’abril, que estableix el títol de TCAI i els seus ensenyaments mínims corresponents, assenyala com a objectius generals d’aquests professionals la participació activa en el desenvolupament de programes de salut i la seva actuació com a agents de salut. En aquesta norma es deixa clar que els TCAI han d’actuar per delegació de la infermera.

Als col·legis professionals ens correspon vetllar per la seguretat i la qualitat del procés de vacunació, que afecta tota la població.

Tal i com estableix l’article 36 de la Constitució espanyola, la regulació de l’exercici professional s’ha de fer des de les corporacions professionals. Correspon al CCIIC l’elaboració de les normes relatives a l’exercici professional de les infermeres i infermers (article 60.1.b de la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i article 6.1.c dels estatuts d’aquesta corporació col·legial, qualificats per la Resolució JUS/3676/2009, de 21 de desembre).

Sigui com sigui, aquestes decisions que es relacionen amb les competències professionals no poden ser causa de cap confrontament entre professionals, en un moment en què és imprescindible el treball en equip per mitigar els efectes de la pandèmia.

Demanem a la Direcció General de Professionals de la Salut que rectifiqui i deixi sense efecte el contingut de la nota informativa, que contradiu i vulnera el marc legal i professional que regeix la professió infermera, així com la dels TCAI. Si prospera la proposta, el CCIIC es veurà obligat a dur a terme les accions legals oportunes per impedir-ho.

Comunicat PDF (català)

Comunicado PDF (castellano)

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.