– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

CODITA alerta que falten infermeres per atendre amb seguretat als pacients

  • Les infermeres de Tarragona fan una crida i alerten que les professionals sanitàries, que en molts casos doblen torns, estan molt cansades i sobresaturades.

Els hospitals de Tarragona i Terres de l’Ebre estan patint una alta càrrega assistencial, expliquen des de Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA). “En altres contextos, a l’estiu, algunes unitats es podien tancar, cosa que permetia cobrir torns de vacances, però actualment hi ha unitats que s’han de mantenir obertes perquè estan plenes amb pacients molt complexes i fràgils, derivats dels retards i la desatenció durant aquesta pandèmia. També moltes intervencions quirúrgiques s’estan mantenint per recuperar el retard de tot el que es va posposar per la pandèmia. Ara, hem de sumar la cinquena onada de la COVID. Això suposa una pressió assistencial que ja és insostenible, perquè falten professionals”.

I es que des de CODITA ja s’ha denunciat reiteradament la baixa ràtio d’infermeres per habitant a casa nostra.  A Catalunya hi ha 3 infermeres per cada 1.000 habitants, una de les més baixes d’Espanya¹.  Pitjor és si ho comparem amb Europa, on la mitja és de poc més de 8 infermers per cada 1.000 habitats. “Sabem que falten 23.000 infermeres a Catalunya” conclouen.

Per tot això, el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona denúncia que hi ha un dèficit estructural d’ infermeres als hospitals per cobrir les necessitats òptimes i segures dels pacients.

Però a més, recorden que “l’atenció als pacients COVID necessita de més infermeres, ja que son pacients aïllats, que requereixen de cures específiques i de major temps d’atenció. I això passa quan ens falten infermeres i quan necessitem temps per formar a les infermeres d’Hospital que realitzen feines d’una alta especialització ja sigui en Urgències, UCI, pediatria, oncologia, etc”.

L’atenció al pacient COVID a Urgències

La situació a Urgències no és gens millor. L’atenció als pacients COVID a Urgències és dificultosa, perquè aquest pacients necessiten ser atesos en boxes separats (perquè poden ser positius i contagiar) i això afecta les altres urgències retardant la seva atenció. Tot plegat, diuen des de CODITA “deshumanitza la feina a Urgències perquè s’han d’atendre masses casos alhora, a vegades amb pics de fins a 400 visites diàries.”

Crida de CODITA a la població i a les autoritats sanitàries

El Col·legi d’Infermeres de Tarragona fa, doncs,  una crida a la població perquè prengui consciència del difícil moment que estem vivim, amb una cinquena onada molt contagiosa, que està tensionant tot el sistema sanitari. “Som conscients del cansament col·lectiu, però no podem abaixar la guàrdia”, per això CODITA demana que “els contactes estrets d’un positiu, malgrat tenir la doble pauta de vacunació, cal que siguin curosos i disminueixin la seva interacció social i vigilar els seus símptomes, perquè poden ser portadors i anar infectant”.

Igualment, CODITA demana a les autoritats sanitàries que les properes desescalades es facin més a poc a poc, “tenim la impressió que costa tornar a posar en marxa les restriccions, en canvi, per desescalar, sempre correm”.

Finalment, asseguren que “malgrat la situació, les infermeres seguirem al costat de la població,  atenent, curant i cuidant als nostres pacients”.

Fotografia: Ariadna Creus i Àngel García. Banc d’Imatges Infermeres

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.