CODITA alerta de la invasió de determinades funcions reservades a infermeres per part dels serveis de Radiologia

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) està rebent darrerament queixes per part d’algunes col·legiades sobre una pràctica que comença a ser generalitzada i que consisteix en que els tècnics en imatge per al diagnòstic (adscrits als Serveis de Radiologia) realitzen funcions que son competència pròpies de les infermeres com: realització de tècniques invasives (com extraccions sanguínies), puncions, sondatges, extraccions de sang, canalització de vies, interpretació analítica o aplicació de cures, entre d’altres.

Per a CODITA “la realització d’aquestes pràctiques per part dels tècnics per a la imatge vulneren les competències professionals de les infermeres, i entenem que suposa un risc per a la seguretat i salut dels pacients, ja que es tracta de competències per a les que els tècnics per a la imatge no estan formats”.

En aquest mateix sentit, des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona recorden la situació de vulnerabilitat que sovint tenen les persones que s’exposen a exploracions per a la imatge. “Sovint tenen por davant d’unes proves que desconeixen, i d’uns resultats que encara els fan patir més. En aquest context, i més enllà de la realització de les tècniques invasives,  la figura de la infermera, amb el seu diagnòstic clínic així com l’assessorament i la informació que dona al pacient, esdevé fonamental”.

A més, per a  CODITA, que es fa ressò de l’ informe realitzat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya “Invasió competencial en determinades funcions reservades a les infermeres i infermers adscrits als serveis de radiologia” (desembre 2020), la realització d’aquestes pràctiques per part dels tècnics per a la imatge suposa incorre  en il·legalitats, ja que les diferents disposicions reglamentàries¹ per les quals s’estableixen els títols de tècnic superior i cicle formatiu d’aquestes titulacions no atorguen aquestes competències professionals als tècnics especialistes.

De fet, des del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermers de Tarragona recorden que “son les infermeres les que d’acord amb la legislació vigent, tenen reconeguda les habilitats i competències per a la realització d’aquestes tècniques invasives, així com extracció de sang, presa de mostres citològiques, canalització de vies, aplicació de sondatges, control de les constants vitals, etc”.

Per tot això, CODITA demana al Departament de Salut que adopti les mesures necessàries per tal de corregir aquesta situació, fent que siguin els professionals sanitaris qualificats els que executin les actuacions per les que han estat degudament formats i legalment habilitats.

Fotografia: Ariadna Creus i Àngel García. Banc d’Imatges Infermeres

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.