Infermeria deixa de ser un àmbit de coneixement amb el nou Decret d’Ensenyament Universitari

La mesura, contra la que es posiciona el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), suposa relegar Infermeria a una disciplina menor.

Aquest Decret suposa que el grau d’infermeria perdi crèdits de coneixement específic d’infermeria i en canvi es dediquin més crèdits a formació generalitzada sobre salut. “És un menyspreu cap a la nostra professió” explica el secretari de la Junta de CODITA “amb aquest nou Decret només 180 crèdit dels 240 del grau seran específics d’infermeria”.

Això passarà perquè el nou Real Decret de l’Ensenyament Universitari vol eliminar les 5 branques de coneixement actual: Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut (on estava inclosa infermeria) Ciències Socials i Jurídiques, i Enginyeria i Arquitectura,  i establir 28 àmbits de coneixement on no està Infermeria.

En aquesta mateixa línia, el secretari de CODITA expressa la seva preocupació per la pèrdua de pràctiques clíniques específiques per infermeria. El nou Decret estipula un màxim del 25% dels crèdits en pràctiques, quan segons dades del Consell General d’Infermeria les pràctiques clíniques d’infermeria han de suposar entre un 32% i un 38% dels crèdits. A més, recorda Gerard Mora de CODITA “es imprescindible que les pràctiques d’infermeria estiguin tutelades per professionals infermers que tinguin experiència en la cura de les persones. Amb aquest nou Decret no tenim clar que això es pugui mantenir”.

Finalment, explica “és sorprenent que infermeria perdi la condició d’àrea de coneixement, justament després d’un any de pandèmia on s’ha demostrat que el coneixement i expertesa dels infermers i infermeres ha estat bàsic i fonamental per tractar i cuidar els pacients de COVID i els no COVID”. Per tot això, conclou “des de CODITA, reclamem que el nou Decret mantingui Infermeria com a àrea de coneixement”.

Intrusisme

Des de CODITA s’alerta del conflicte que pot genera la creació d’un nou títol com és el Tècnic Superior en Gestió de Centres Geriàtrics que està valorant el Ministeri d’Ensenyament.

“Entenem que és un intrusisme a la nostra professió. El dèficit d’infermeres en els centres geriàtrics no justifica en cap cap la creació d’una nova titulació que ja està coberta amb la formació en atenció, gestió i cura a les persones de les infermeres tant generalistes com especialitzades en geriatria”, explica el secretari de CODITA, Gerard Mora.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.