– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

El 28% de les infermeres de Tarragona van haver de canviar de lloc de treball durant la primera onada de la pandèmia

Dia Internacional de les Infermeres, 12 de maig

Una enquesta¹ online realitzada des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) a les seves col·legiades posa de manifest que el 28% de les infermeres van haver de deixar els seus llocs de treball habituals durant la primera onada de la COVID19. Aquestes infermers van anar principalment a planta COVID, en un 61.8%, mentre que a UCI va anar un 26.5%, un 5.9% a Urgències i un 5.9% als Hospitals de Campanya.

Actualment, un 87.8%  d’aquestes infermeres ja han pogut tornar al seu lloc de treball d’origen, mentre que encara un 12.2% no ho ha pogut fer.

Preguntades si durant aquella primera onada van haver de fer més hores de les habituals, un 60.7% diu que van ampliar el seu horari:  un 30.6% van treballar menys de 2 hores més al dia, un 33.3% entre 2 i 5 hores més al dia, i un 36.1% més de 5 hores al dia.

EPI i contagi per COVID

Les infermeres de CODITA que han participat a l’enquesta online han afirmat en un 60.7% que durant la primera onada van disposar d’EPI. Malgrat això, la situació de desconeixement de la malaltia i estar treballant a primera línia va fer que un 95.2% tingués por de contagiar-se. Una por, que  un any després de l’inici de la COVID i quan ja estem en plena campanya de vacunació, s’ha reduït fins al 58.1%.

I de fet, durant la primera onada quasi una quarta part de les infermeres es van contagiar (24.2%). Un contagi que en un 71% es va produir en l’àmbit laboral, en un 6.5% en l’àmbit familiar, mentre que un 22.6% manifesta que no sap on es va contagiar.

De les infermeres contagiades, només un 2.6% va necessitar ser ingressada, mentre que un 97.4% va poder passar-ho a casa.

Infermeres vacunades

El 93.3% de les infermeres que treballen en l’àmbit públic ja estan vacunades, mentre que les vacunades que treballen a l’àmbit privat son una mica menys, un 83.3%.

Igualment, el 37.2% estan participant voluntàriament en la campanya de vacunació de la província de Tarragona.

Cansades i plantejant-se canviar de feina

Malgrat que un 73.6% de les infermeres diuen que han pogut descansar uns dies durant l’estiu, l’experiència viscuda durant la pandèmia ha tingut afectació psicològica sobre una part important d’aquest col·lectiu. De fet, recentment la Fundació Galatea va fer pública unes dades relatives a l’afectació de la COVID19 sobre la salut mental del personal sanitari i exposava que el perfil del demandant del servei (suport psicològic) era dona d’entre 30 i 40 anys, infermera i amb símptomes d’ansietat.

En l’enquesta passada per CODITA els resultats també van en aquesta direcció. De manera que  un 40% es sent més cansada, un 16.8% més irritada, un 20% més trista, un 18.4% més estressada i només un 4.8%  manifesta estar igual que abans de la pandèmia.

És més, també expressen que pateixen alteracions del son un 66.4% i alteracions de la memòria un 51.6% de les enquestades.

Tot plegat fa que més d’una quarta de les infermeres preguntades, un 26%, manifesti que s’ha plantejat canviar de feina

¹ Enquesta online realitzada del 12 al 19 d’abril.  127 respostes

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.