L’escriptura i la infermeria. Sant Jordi 2021

Per celebrar aquesta diada de Sant Jordi des de CODITA ens endinsem en el pensament de tres col·legiades que a més d’infermeres també escriuen. Ens expliquem breument què suposa aquesta vessant literària en les seves vides i com es veu o no influenciada per la seva professió.

 

Entrevista amb l’infermer i col·legiat de CODITA Baltasar Pérez

En Baltasar es autor de tres libres:  Hija de la Guerra, Moza del Pip i La sombra del Rey.Novel·les històriques ambientades en la guerra civil. En Hija de la Guerra a més la protagonista és una infermera. En Moza de Pip la protagonista es una dona malalta de càncer que reviu la seva vida per la visita d’un amics a l’Hospital. La sombra del rey es una novel·la d’intriga també amb una protagonista femenina.

Què porta a un infermer a escriure llibres?

De molt petit que escric relats curts i novel·la. És una manera de mantenir la ment ocupada i a la vegada sentir-me lliure en crear vides a través de les paraules.Al 2014 vaig auto-editar la meva primera novel·la de les cinc que tinc ara.

De quina manera la teva professió marca o determina la teva escriptura?

He estat escriptor abans que infermer. És un hobby per a mi, però sí ha marcat la meva professió en dos novel·les publicades. La infermeria ha estat l’eix principal. (Hija de la guerra i La moza de Pip, que tracta d´infermeres a principis del segle XX i en la guerra civil espanyola)

Què et sents més: escriptor o infermer?

Les dues coses es poden combinar. Jo he estat escriptor tota la vida, i la professió infermera l’het tingut clara des de que estudiava a l´escola. Sempre he volgut tenir cura i cuidar als malalts.

Aprofito per comentar que aquest mes d’ abril surt a la venda el meu 5é llibre, En el finísimo lado de la cordura. Trobareu més informació a la pàgina web: baltasarperez.es

 

Entrevista amb la infermera i col·legida de CODITA, Lidia Ahumada. 

Ella es autora de La utopía del Mestre, una historia al voltant de la leucèmia i el càncer de mama, realitats que coneix de primera mà.

 Què porta a un infermer a escriure un llibre?

La verdad es que escribir para mi es un reto, un desafío que te lleva al mundo que tu quieres crear. Un día me pregunté ¿y porqué no escribir sobre una enfermedad o sobre el sufrimiento de los pacientes en una novela, en vez de escribir un libro didáctico? Así es una manera de acercarme más a todas esas personas que padecen, sufren y les marca los duelos de sus enfermedades, intentando siempre ponerme en su piel.

De quina manera la teva professió marca o determina la teva escriptura?

Mi escritura está marcada en su totalidad por mi profesión, es el alma de mis novelas, ya que es la pasión que llevo dentro. Descubrir el encanto de transmitir la pureza de los sentimientos que pueden llegar a tener los pacientes a través de un papel y así acercarme más a ellos, te hace crecer y empatizar, tener compasión y comprensión.

 Què et sents més: escriptora o infermera?

Hasta el momento me siento más enfermera que escritora. Pero como he dicho antes, creo que transmitir nuestro rol en libros y la sabiduría de todos estos años de profesión hace que me sienta orgullosa de ser enfermera.

Entrevista amb Jordi Montreal infermer i col·legiat de CODITA

Ell és autor de diferents contes com: Hipersòmnia, Els colors de la nit,

 Què porta a un infermer a escriure llibres? 

 

En un primer moment, encara que sembli curiós, en el meu cas és una eina auto reguladora o de desconnexió. Mitjançant la creativitat, és una forma de canalitzar l’estrès del dia a dia, les energies negatives, per exemple. Hi ha qui dibuixa, qui li agrada la fotografia i a mi, explicar històries. En un segon moment, el fet de compartir.

De quina manera la teva professió marca o determina la teva escriptura?

La infermeria et proporciona una visió, una perspectiva del món, diferent i particular. Com se sol dir, la vida dona moltes voltes i la mort té moltes cares. Hi ha una base innata, sempre he tingut molta imaginació, però sota el meu punt de vista, aquesta aproximació a l’individu m’ha ajudat a donar-li forma a un personatge, allò que l’envolta, etc. A banda, com se sol dir, la realitat sempre supera a la ficció i la nostra també està plena d’històries (algunes d’inversemblants) que poden inspirar a més d’un.

Què et sents més: escriptor o infermer? 

Infermer, sense cap mena de dubte. L’escriptura forma una part ben important de mi mateix, que ara és pública, però la infermeria va ser la meva fita, és la meva realitat i serà o vull que sigui el que defineixi la resta de la meva vida.
Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.