Les alertes sanitàries ens protegeixen, la por ens fa vulnerables: les vacunes són segures

El Consell d’Infermeres fem una anàlisi dels primers 100 dies de campanya i demanem l’aliança de la població per aturar la pandèmia i el compromís de tots els agents implicats en la divulgació i informació sobre la vacunació contra la Covid-19.

L’estabilització de la campanya de vacunació contra la Covid-19 que vam iniciar el passat 27 de desembre pot semblar impossible, però les professionals que integrem el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) podem afirmar, el dia d’avui, que són molts els indicadors que demostren la seva efectivitat.

100 DIES DE VACUNACIÓ

Si ens permeteu una breu crònica d’aquests primers 100 dies de campanya, innegables són els problemes de subministrament o la complexitat que ha suposat la vacunació en els centres residencials de les persones de més edat o en situació de gran dependència que, sigui per la dispersió geogràfica sigui per la complicada conservació i logística dels vaccins, ha estat força lenta. Però, innegable és també el descens de la mortalitat i de l’índex de contagi entre la població més vulnerable i que tant va haver de patir i tan cars va pagar els mesos anteriors de la pandèmia. Una realitat perfectament extrapolable al col·lectiu sanitari que fou un important vector de contagi i, ara, vacunat en primera instància, fem de l’àmbit assistencial un espai més segur per a la població i, també, per als professionals i les nostres famílies.

Amb aquestes garanties i seguretat, vam iniciar la vacunació massiva de grups de població seleccionats en funció de la seva edat o ocupació: domiciliària per a les persones adscrites al programa ATDOM de l’Atenció Primària, persones amb alt grau de dependència i llurs cuidadores i cuidadors, professionals prioritzats… I, també entre aquests grups de població, comencem a detectar unes ràtios de contagi inferiors i graus de malaltia molt més lleus, si no, asimptomàtics.

LA POR ENS FA VULNERABLES

Èxit i èxit rere èxit de la vacunació que semblem obstinats en no voler veure, alimentant crisis de reputació de determinades vacunes o dubtant dels canvis de criteri en els grups de població per a la seva dispensació. I en aquest marc, les infermeres ens qüestionem com és possible que aquesta desafecció s’instal·li en una societat que, segons el darrer informe “Actituds globals envers una vacuna Covid-19” –Globalattitudes towards a Covid-19 vaccine (Febrer, 2021: https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/institute-of-global-health-innovation/EMBARGOED-0502.-Feb-21-GlobalVaccineInsights_ICL-YouGov-Covid-19-Behaviour-Tracker_20210301.pdf) – de l’Imperial College London; constatava que la predisposició a vacunar-se contra la Covid-19 era gran i la xifra de persones disposades a immunitzar-se havia crescut en els últims mesos fins a situar-se en el 53% de la població, segons l’enquesta. Val a dir que, a més, el 38% manifestava que es penediria de  no vacunar-se si tenia l’oportunitat.

Analitzant aquesta conjuntura, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya no podem més que pensar que el què estem vivim és una crisi de comunicació: la desinformació per sobre informació.

Nosaltres que defensem la promoció i la informació de la salut com a eina d’empoderament de la població, ens veiem immerses en un seguit de ‘curses esprint’ per aturar les falses notícies, les informacions esbiaixades i, també, els gurús antivacunes que emergeixen dia sí dia també. Una situació que alimenta la por i ens fa molt vulnerables per la nostra inacció davant la Covid-19.

LA VACUNA ÉS CIÈNCIA, LA VACUNA ÉS SEGURA

El 12 d’abril, amb 1.327.873 persones vacunades amb una dosi i 462.795 amb la pauta de vacunació completada, el risc de rebrot a Catalunya se situava en 300 punts (https://dadescovid.cat/). Una situació que esdevenia molt crítica en les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran (608), de Lleida (565) i de la Catalunya Central (462).

No val a badar: o accelerem la vacunació o ni tan sols podrem aspirar a fer que la pandèmia, a mitjà o curt termini, descendeixi a nivells d’epidèmia, en un temps i espais relativament controlables, que ens permetin recompondre el nostre sistema de salut i, per descomptat, salvar totes les vides possibles.

Per aconseguir-ho ens calen dos compromisos. D’una banda, la valuosa aliança de la població; i, de l’altra, la implicació de tots els agents que participen en la divulgació informació sobre les vacunes contra la Covid-19.

En aquest sentit, les infermeres i infermers de Catalunya estem a disposició de la població per a informar-vos i acompanyar-vos en aquest procés de vacunació; i, en aquest sentit, volem recordar-vos que:

  • Totes les vacunes que s’administren al nostre país són segures:
    • Són fruit de la ciència i, com a tals, s’han fabricat a partir d’estudis i dades constatades en assajos clínics.
    • Han estat validades per l’Agència Europea del Medicament (EMA), organisme competent.
    • Com qualsevol altre medicament, poden causar possibles efectes secundaris que han estat avaluats com a lleus i de baix risc per a la major part de la població; alhora que porten associats els corresponents plans de tractament per aquests casos.
  • Les alertes sanitàries no són una “eina de por”, ans al contrari, són una “eina de control i garantia” que certifica el seguiment dels efectes sobre la població vacunada:
    • Qualsevol suspensió cautelar respon al consegüent període d’observació que se sotmet un medicament després d’una alerta sanitària.
    • De l’evidència científica que es desprengui de la seva observació i anàlisi de dades recollides, es confirmaran o modificaran els criteris de vacunació, per ançar en seguretat i eficàcia de la vacuna.

VACUNAR-NOS ÉS LA SOLUCIÓ

Per tot això, des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya us demanem que confieu en els vaccins, sigui quin sigui l’assignat al vostre grup de població, i acudiu al punt de vacunació indicat. No podem malbaratar cap dosi, és un bé massa preuat i escàs. Ens hi va la vida.

Moltes gràcies,
Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.