El 20% de les dones embarassades pateixen alguna simptomatologia emocional o trastorn psiquiàtric

Una infermera del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona dissenya un protocol per a l’atenció a dones embarassades amb trastorn bipolar.

Les dones tenen una alta vulnerabilitat a patir trastorns mentals en els períodes de grans canvis hormonals. Durant l’embaràs si la dona pateix una patologia mental, aquesta vulnerabilitat es pot veure augmentada, especialment en el cas de pacients amb trastorn bipolar (TB).

El Trastorn Bipolar és considerat una malaltia prevalent i implica sempre pèrdua de la qualitat de vida dels pacients. La patologia es dona en totes les edats, encara que el pic diagnòstic es troba entre els 15 i els 25 anys. Els casos que debuten més d’hora estan més associats a factors genètics. La detecció a aquestes edats comporta l’administració primerenca de psicofàrmacs a dones en edat fèrtil, i alguns d’ells comporten seriosos riscos per a la salut reproductiva de la dona.

A més, la malaltia està associada amb alts costos econòmics ja que requereix de tractament per a tota la vida, i això alhora facilita que hi hagi un important percentatge d’abandonaments amb el perill que suposa de recaiguda. Per aquesta raó, és considerada una patologia de difícil control, i encara més en pacients embarassades, donat que les dones diagnosticades amb TB són considerades com un grup d’alt risc de patir recaigudes en el període de postpart.

De fet, segons dades epidemiològiques de l’Organització Mundial de la Salut, un 2.4% de la població patirà al llarg de la seva vida un trastorn bipolar.

“Sabem que el tractament del Trastorn Bipolar inclou psicofàrmacs que posen en risc l’estat del nadó, tant en l’embaràs com en la lactància materna. Els canvis fisiològics durant l’embaràs i la lactància condicionen l’absorció, la transferència, l’excreció i el metabolisme dels psicofàrmacs. Per tant, hem de sospesar sempre el risc que el tractament suposa tant pel nadó com el risc de recaigudes de la mare” explica la infermera de CODITA, Maria José Pastor.  “És per això que entenc que el disseny d’una intervenció en pacients amb TB, que desitgin quedar-se embarassades o ja ho estiguin, és vital per evitar o controlar les recaigudes tant en fases maníaques com depressives”, conclou.

Un protocol estandarditzat per l’atenció a embarassades amb trastorn bipolar

El protocol d’atenció estandarditzada vol controlar el desenvolupament i tractament del Trastorn Bipolar en dones que planifiquin un embaràs, estiguin embarassades o acabin de donar a llum.

La infermera de consultes externes de psiquiatria serà l’encarregada d’executar aquest protocol on es realitzaran consultes periòdiques en les que la infermera valorarà a la pacient mitjançant una entrevista, una exploració, observació i els qüestionaris específics.

“El protocol d’atenció a la dona amb Trastorn Bipolar que desitja la planificació d’un embaràs, està en estat de gestació o en el puerperi, és un recurs de vital importància per a estandarditzar les cures infermeres. Es tracta d’una eina clara i senzilla d’utilitzar, que pot ser extrapolada a qualsevol centre que disposi de servei d’infermera psiquiàtrica o bé de gestora de casos d’infermeria”, explica Maria José Pastor, infermera de CODITA. De fet, “a causa de l’alta complexitat que suposa la fusió d’un embaràs amb un trastorn mental greu, disposar d’un recurs específic ajudarà a guanyar seguretat als professionals sanitaris que vulguin proporcionar cures en aquest àmbit”  conclou.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.