CODITA alerta sobre la situació de precarietat de les infermeres que treballen en centres sociosanitaris

El Consejo General de Colegios de Enfermeria de España  i el Sindicato de Enfermeras (SATSE) amb la col·laboració de Sociedad Española de Enfermería Geriátrica y Gerontológica (SEEGG) han presentat un estudi sobre la situació a les residències després de la primera onada de la pandèmia per la Covid-19.

  • S’han analitzat 272 centres de tot Espanya, dels que 44 han estat centres sociosanitaris de Catalunya.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) es fa ressò de l’estudi “Análisis de la situación de las residencias sociosanitarias en España” i alerta de la situació de precarietat i sobrecàrrega que pateixen les infermeres que hi treballen, que tenen entre 50 i 100 pacients al seu càrrec.

L’estudi analitza el perfil dels residents, els recursos de que disposen els centres sociosanitaris, la relació amb altres centres sanitaris i els seus recursos professionals: quantes infermeres tenen, anys que fa que hi treballen, com es gestionen les substitucions, etc.

Justament és en aquest àmbit, recursos professionals, on s’observa, per exemple,  que les infermeres tenen assignats un nombre excessiu de residents al seu càrrec, o que en més del 40% de les residències privades no es substitueixen les infermeres quan aquestes estan de baixa. També destaca que quasi el 40% de les residències modifiquen els torns de treball de les infermeres un cop o més al mes.

Tot plegat fa que “estiguem davant  d’un estudi i uns resultats que ens mostra una realitat que no ens agrada. Entenem que les nostres companyes infermeres que treballen en els centres sociosanitaris pateixen una alta càrrega assistencial. Ens preocupa, especialment, perquè estem parlant d’atenció i cura a persones força vulnerables, com son les nostres persones grans. Ells i elles son, justament, als que més hem de cuidar i protegir, i cal fer-ho en condicions” conclouen des de CODITA.

Accediu a l’estudi sencer clicant aqui

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.