El laboratori de l’Hospital Universitari Joan XXIII augmenta la seva capacitat de diagnosi fins a 3.000 PCR SARS-CoV-2 diàries

L’adquisició d’un segon analitzador ‘Panther’ permetrà alleugerir l’obtenció de resultats en la determinació de SARS-CoV-2.

El laboratori de l’Hospital Joan XXIII ha incorporat un segon analitzador Panther Grifols® de gran capacitat, per a la determinació de SARS-CoV-2, al Laboratori d’Anàlisis Clínics de l’ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ubicat al Parc Sanitari de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Amb aquesta adquisició, que es finançarà mitjançant la compra dels reactius necessaris per fer les analítiques, l’equipament tecnològic en el nou espai COVID de l’àrea de Biologia Molecular comptarà amb 2 analitzadors de càrrega contínua Panther i 2 analitzadors de processament en batch Werfen® –per paquets de mostres-, cosa que comporta augmentar la capacitat de processament al voltant de les 3.000 PCR diàries.

Fins ara, el Laboratori processava entre 1800-2000 PCR al dia. L’augment de capacitat d’anàlisi de 1000 PCR més, permetrà disminuir el nombre d’enviaments de mostres al Banc de Sang i Teixits (BST). Actualment el Laboratori rep al voltant de 3000-3500 PCR al dia.

La diferència entre els dos sistemes –batch i Panther– és que el Panther permet la càrrega contínua de mostres, segons van arribant al laboratori. Per tant, aquest sistema permet un flux de treball més dinàmic i continu.

L’equipament del Laboratori s’ha complementat, a banda dels nous analitzadors per a determinació de SARS-CoV-2, amb dues cabines de bioseguretat –espai tancat de treball de laboratori amb ventilació forçada per treballar de forma segura amb els materials o mostres contaminats-, un congelador de -80 ºC per emmagatzemar mostres, un congelador de -20º C per emmagatzemar reactius, dos termocicladors a temps real complementaris als analitzadors de processament en batch i un extractor d’àcids nucleics que permet augmentar la capacitat de purificació d’àcids nucleics.

Pròximament, s’incorporarà un sistema preanalític automatitzat de gran capacitat amb què es recepcionaran, registraran i realitzaran els processos preanalítics de manera automatitzada.

Pel que fa als recursos humans, s’ha doblat el nombre de professionals de l’àrea de Biologia Molecular que es dedica exclusivament a les determinacions de SARS-CoV-2. 

La Direcció del Laboratori i el seu equip expliquen que abans de la pandèmia es processaven entre 75 i 100 PCR al dia per altres malalties. L’increment exponencial de volum en la recepció de mostres de SARS-CoV2, fins a 3.000 diàries, ha obligat el laboratori a readaptar-se en temps rècord, tant en l’àmbit d’espais com de personal. 

El procés fins a l’obtenció dels resultats és un procés transversal que implica molts professionals sanitaris: comença pel transport fins al laboratori des dels centres d’atenció primària i hospitals on es fan les extraccions de les mostres; la recepció i registre de les mostres un cop arriben; el processament per inactivar el virus i treballar sense risc de contagi i, finalment, el seu processament en els equipaments d’anàlisi on es fa la tècnica PCR i s’obtenen els resultats. 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.