L’Hospital Joan XXIII és el centre de referència del Camp de Tarragona per a la valoració i tractament urgent dels pacients derivats amb un codi ictus

Malgrat la situació actual de pandèmia, no hem d’oblidar els signes d’alarma de l’Ictus i avisar el més aviat possible als serveis d’emergències. ‘No abaixem la guàrdia’.

L’Hospital Universitari  Joan XXIII, l’any 2019, va  valorar 450 codi ictus, es van realitzar 97 tractaments trombolítics i es van derivar 70 pacients per tractament endovascular urgent (l’anomenada trombectomia). Aquestes dades converteixen l’Hospital Joan XXIII en el  5é centre de Catalunya de referència de codi ictus i tractaments trombolítics i el primer en nombre de derivacions per a trombectomia.

L’Ictus isquèmic, que s’origina per un trombe que oclueix una part de la circulació cerebral, té tres tractaments possibles:  la trombòlisi endovenosa, àmpliament difosa però amb un marge de temps molt estret per a la seva aplicació de 4’5h, cosa que limita el seu ús; el tractament endovascular o trombectomia mecànica, que permet l’extracció del trombe a través d’un catèter; i el maneig especialitzat en Unitats d’Ictus.

Aquest any 2020, en línia amb els objectius del Pla Director de MVCC del Departament de Salut, el Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i la Regió Sanitària, han impulsat el desenvolupament del tractament endovascular de l’ictus a la província de Tarragona. Aquest procediment d’alta complexitat ha permès millorar el pronòstic dels pacients afectats, disminuint de manera notable tant la discapacitat com la mortalitat d’aquesta malaltia.

La creació d’aquest equip multidisciplinari involucra professionals de la radiologia intervencionista, infermeria especialitzada, anestèsia i neurologia, així com urgències de l’HJ23 i el SEM.  Gràcies al treball en equip entre els hospitals de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Hospital de Bellvitge, la trombectomia mecànica ja és una realitat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Una cursa contrarellotge és vital per iniciar el tractament de l’ictus. La trombectomia mecànica, el tractament més revolucionari en els últims anys, altament efectiu per evitar seqüeles greus i permanents, s’ha de començar al més aviat possible. Això implica que els hospitals on es realitza aquest tractament han d’estar repartits per tot el territori català, de forma equitativa, perquè els pacients hi puguin arribar al més aviat possible.

L’ictus és una patologia greu que afecta tant a gent d’edat avançada com a gent jove, representa la segona causa de mort i la primera de discapacitat en el nostre entorn. Actualment és una malaltia tractable gràcies als avenços dels darrers anys en el seu maneig a les Unitats d’Ictus especialitzades i als tractaments de reperfusió urgents.

Per poder arribar a temps als hospitals designats és fonamental el reconeixement dels símptomes de l’Ictus i avisar al servei d’emergències (SEM 112) per poder activar el codi ictus.  Sospitarem un ictus quan una persona de sobte no parla bé, se li desvia la boca i no pot moure adequadament el braç i/o la cama d’un costat. Amb l’acrònim RAPID, ens permet recordar que si es devia la boca al Riure, no podem Aixecar braç o la cama, hem de pensar en un Ictus i hem d’avisar “de pressa” al 112.

Per combatre l’ictus també és fonamental fer una adequada prevenció amb un control dels factors de risc vascular com la hipertensió arterial, la diabetis i el colesterol i mantenir un estil de vida saludable. La dieta mediterrània juntament amb una activitat física moderada com un passeig de 30 minuts a 1 hora de duració han demostrat disminuir les probabilitats de patir un ictus.

“No abaixem la guàrdia” és el lema del Dia Mundial de l’Ictus però cal recordar-lo cada  dia de l’any.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.