– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

Més del 70% de les aturades cardíaques es produeixen a la via pública

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental.  A Catalunya cada dia hi ha 5 morts sobtades cardíaques. Se sap que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca depenen d’una ràpida detecció del problema, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici immediat de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril·lació urgent. Totes aquestes accions formen part de les primeres baules de l’anomenada “cadena de supervivència” de l’aturada cardíaca.

Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) es vol conscienciar la població sobre la importància de saber què cal fer i com actuar davant d’una aturada cardíaca, més si tenim en compte que més del 70% d’ocasions les aturades cardíaques es produeixen a la via pública, en la comunitat, i no pas dins d’espais sanitaris. I a més, sabem que actuar en el primer minut incrementa un 80% les possibilitats de sobreviure.

Els consells des de CODITA son que quan ens trobem davant d’una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria el primer que cal fer és avisar als serveis d’emergència, el 112. Mentre els serveis no arriben, si la persona  no està conscient però respira cal posar-la en posició lateral per evitar l’obstrucció de les vies respiratòries. Si no respira, cal posar la persona panxa enlaire, millor sobre una superfície dura. Cal llavors, començar a fer-li 30 compressions toràciques (s’han de fer les 30 en menys de 18 segons). Cal seguir amb aquesta seqüència de maniobra fins que arribin els serveis d’emergència.

Canvis amb la COVID-19 

Els exercici de reanimació en època de pandèmia per la COVID19 han canviat, adaptant-se a les mesures de prevenció.  De manera que ara comprovarem si la persona respira només visualment sense aproximació a boca o nas. Igualment, no es faran ventilacions boca a boca, en el seu lloc caldrà utilitzar un desfibril·lador automàtic (DEA) i seguir les seves indicacions.

L’ús del DEA pot fer que no sigui necessari realitzar compressions toràciques si el pacient es recupera immediatament, però en cas de que no ho faci, s’aconsella realitzar únicament compressions toràciques, evitant sempre les ventilacions boca a boca.

Des de CODITA també recorden que en la mesura del possible, es portin guants  i  protegim la nostra boca i nas mentre atenem a la persona que ha patit una parada cardio respiratòria. Després de la ressuscitació, recomanen rentar-se les mans tan aviat com sigui possible seguint les recomanacions de les autoritats, amb aigua i sabó i/o solucions hidroalcohòliques.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.