Les persones amb esquizofrènia tenen alteracions en el metabolisme energètic i en l’ADN mitocondrial

Dos estudis del grup de recerca de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata aporten evidència que les persones amb esquizofrènia pateixen alteracions en el metabolisme energètic i l’ADN mitocondrial que afecten altres òrgans del cos a més del cervell, ja que amb freqüència presenten fatiga, diabetis, convulsions o estrenyiment.

Un primer estudi demostra la presència d’aquestes característiques clíniques associades a les malalties mitocondrials en pacients amb esquizofrènia. Aquests resultats fan pensar que poden tenir alteracions en els mitocondris, que són els orgànuls encarregats de generar l’energia necessària per a què cada teixit del nostre cos pugui dur a terme les seves funcions.

Per altra banda, el segon estudi demostra l’alteració en pacients amb esquizofrènia del metabolisme energètic relacionat amb els mitocondris, així com alteracions a nivell genètic en l’ADN mitocondrial, una molècula petita d’ADN però crucial per al mitocondri.

Aquests estudis s’han publicat a les revistes especialitzades Acta Neuropsychiatrica i Schizophrenia Research, i s’engloben dins la línia de recerca sobre ADN mitocondrial i salut mental que des de fa anys està investigant l’equip de la Dra. Lourdes Martorell amb el Gerard Muntané, l’Alba Valiente i la Yolanda Alonso, investigadors de l’HU Institut Pere Mata i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), professors de la URV, i membres del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (Cibersam).

Articles de referència:
High frequency of clinical conditions commonly associated with mitochondrial disorders in schizophrenia
Alonso Y, Valiente-Pallejà A, Verge B, Vilella E, Martorell L
Acta Neuropsychiatr. 2020 Apr 24:1-16. doi: 10.1017/neu.2020.16.

Increased blood lactate levels during exercise and mitochondrial DNA alterations converge on mitochondrial dysfunction in schizophrenia.
Valiente-Pallejà A, Torrell H, Alonso Y, Vilella E, Muntané G, Martorell L
Schizophr Res. 2020 Apr 21. pii: S0920-9964(20)30181-X. doi: 10.1016/j.schres.2020.03.070

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.