– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

LES INFERMERES REIVINDIQUEN EL SEU PAPER EN EL SISTEMA DE SALUT

Fotografia: Ariadna Creus i Àngel García. Banc d’Imatges Infermeres

L’OMS ha declarat el 2020 com l’Any Internacional de la Infermera i la Llevadora. El Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) ho vol aprofitar, junt amb la campanya ‘Nursing Now’, per a visibilitzar la seva feina i treballar per a l’excel·lència d’un col·lectiu que representa el 80% del total de professionals sanitaris

Gerard Mora i Lluïsa Brull, secretari i presidenta respectivament del CODITA.
Gerard Mora i Lluïsa Brull, secretari i presidenta respectivament del CODITA.

Una de les principals queixes del col·lectiu de les infermeres -un 90% són dones- és la reducció de l’excessiva càrrega de treball que tenen

actualment i demanen que s’ampliïn les plantilles tan en centres d’atenció primària com en centres hospitalaris. Fa poc es va fer públic un estudi que xifra en 120.000 les infermeres i infermers que es necessiten a tot l’estat. La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), Lluïsa Brull, confia que el Projecte de Llei sobre ràtios que garanteixin la seguretat del pacient de centres sanitaris i altres àmbits, que s’hauria d’aprovar en aquesta legislatura que acaba de començar, pugui començar a posar remei a aquesta situació.


LES PRINCIPALS DEMANDES DEL COL·LECTIU SÓN LA REDUCCIÓ DE L’EXCESSIVA CÀRREGA DE TREBALL I QUE S’AMPLIÏN LES PLANTILLES

Brull destaca que la professionalitat de les infermeres per evitar que el pacient noti aquesta manca de professionals. “Als hospitals les estades són cada vegada més curtes, els pacients molt fràgils i greus i les cures, més complexes. La infermera treballa sots molta pressió. Per això s’han d’adequar les ràtios d’infermeres a la realitat d’avui dels pacients”, afirma el secretari del Col·legi, Gerard Mora, que apunta que el pacient nota més aquesta manca d’infermeres més per les demandes del col·lectiu fetes públiques als mitjans de comunicació que en el dia a dia als centres de salut. Brull, per la seva banda, recorda l’OMS recomana una ràtio d’una infermera per vuit pacients per mantenir la qualitat del servei i la seguretat del pacient i actualment aquesta ràtio està en una per cada quinze.

REGULARITZAR TASQUES QUE JA REALITZAVEN

El secretari i presidenta del CODITA durant l’entrevista amb el periodista Jordi Salvat
El secretari i presidenta del CODITA durant l’entrevista amb el periodista Jordi Salvat

Un dels debats més intensos que hi ha els darrers anys en l’àmbit sanitari és el paper de les infermeres en el sistema sanitari. Brull considera que la recent Llei de prescripció infermera ha regularitzat unes tasques que ja fa temps que ja realitzaven però no estaven emparades per la llei. Posa l’exemple de l’ús de material de cures o el control dels diabètics o el dolor. El secretari del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona, Gerard Mora, recorda la formació de què actualment disposen les infermeres, ja que des del Pla Bolonya han de cursar un grau de quatre anys. “Fem molts crèdits de farmacologia, més que altres professionals sanitaris, com els odontòlegs o els podòlegs, que fan prescripcions de medicaments. Molts metges tot això ho desconeixen”, assenyala Mora, que recorda que el primer pas va ser el pas a finals dels anys setanta dels estudis d’ATS a la diplomatura d’infermeria, que des der fa més d’una dècada ja és un grau. A més, hi ha un ventall importat de màsters i especialitzacions. Per això, demanen poder exercir més papers de lideratge en les cures i consideren que poden assolir més competències en una societat cada cop més complexa a nivell de salut, amb més malalties cronificades i una esperança de vida més llarga.

Tant Brull com Mora destaquen el paper de les infermeres liderant equips de recerca i innovació i el desenvolupament d’aplicacions per al control i seguiment de malalties com la fibromiàlgia, donant consells als cuidadors o l’ús de la intel·ligència artificial. Precisament la coordinadora del programa de doctorat d’Infermeria i Salut de la Universitat Rovira i Virgili, Carme Ferré, ha rebut recentment la Medalla al mèrit sanitari Doctor Trueta per la seva tasca els darrers anys en aquests àmbits.

INFERMERES LIDEREN EQUIPS DE RECERCA O DE DESENVOLUPAMENT D’APLICACIONS PER AL CONTROL I SEGUIMENT DE MALALTIES

Un dels reptes que es plantegen des del Col·legi durant l’Any Internacional de la Infermera i la Llevadora, declarat aquest 2020 per la Organització Mundial de la Salut (OMS), és visibilitzar la feina que fan i les competències que tenen i trencar els estereotips i prejudicis arrelats a la societat des de fa any. “Les infermeres no són només les que van de blanc als hospitals, fent cures i donant medicació, sinó que fan moltes més altres tasques. Una molt important és la prevenció i els hàbits saludables, amb trobades comunitàries en molt àmbits. També són, per exemple, les que fan l’acompanyament en el dol i tenen un paper important en salut mental i del treball o pediatria”, explica Mora. Els centres hospitalaris han reduït els llits els darrers anys i les estades dels pacients són més curtes; en conseqüència, cal més atenció al domicili, amb un gran protagonisme de les infermeres.

ELS OBJECTIUS DEL NURSING NOW

Amb l’objectiu posicionar la professió d’infermera allà on ha d’estar i apoderar les infermeres per liderar els reptes de la salut del segle XXI, el Consell Internacional de les Infermeres (CII) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han posat en marxa la campanya global Nursing Now, a la qual es va adherir l’any passat el Departament de Salut de la Generalitat. La campanya vol impulsar l’excel·lència i posar al centre les cures infermeres com a instruments per a la millora de la salut de la població i la disminució de les desigualtats.

Actualment hi ha el grup Nursing Now Catalunya treballant aquests aspectes, amb representants dels diferents col·lectius de la professió, com les entitats proveïdores de serveis de salut, de facultats i escoles d’infermeria, de l’Associació Catalana de Degans i/o Directors de Facultats (ACDI), així com infermeres investigadores, joves, estudiants, persones que atenen, altres professionals de la salut i representats de la campanya i d’institucions com el Consell Internacional d’Infermeres i el Consell de Col·legis Infermeres i Infermers de Catalunya.

El grup té una sèrie d’objectius operatius inclosos en diferents eixos, com són l’increment de la inversió en la millora de les condicions laborals de les infermeres, l’impuls i difusió de les pràctiques infermeres efectives i innovadores, augmentar la influència de les infermeres en les polítiques de salut, l’augment del nombre d’infermeres en llocs de lideratge i les oportunitats de desenvolupament professional i incrementar i traslladar l’evidència sobre els àmbits on les infermeres tenen més impacte, minimitzant les barreres que impedeixen aplicar-ho.

Des del CODITA, Brull destaca especialment com un objectiu molt important que les infermeres estiguin en els òrgans de decisió de l’àmbit sanitari i posa l’exemple de l’actual directora dels Serveis Territorials de Salut de les Terres de l’Ebre, que és una infermera, Mar Lleixà, com també passa a Lleida.

MÉS DE 4.000 COL·LEGIADES  A TARRAGONA

Segons dades de la Memòria de 2018, al Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) hi ha col·legiades 3.689 dones i 402 homes, sumant un total de 4.091 a totes les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Respecte l’any anterior hi va haver 244 altes -la majoria per nou ingrés (162)- i 162 baixes -la majoria per jubilació (64) o trasllat a una altra demarcació (50)-. El CODITA és una entitat amb una mitjana d’edat baixa, ja que 1.384 tenen menys de 35 anys i 1.073 tenen entre 35 i 45 anys. El gran volum d’altes col·legials es produeixen els mesos de juny i juliol, quan demanen l’ingrés els estudiants que han acabat el graduat d’Infermeria. La quota d’aquest nou ingrés és de 148 euros i es paga una quota trimestral de 52 euros.

Font: viuaafons.cat

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.