El soroll a l’àrea de reanimació és superior al recomanat per l’OMS per l’àmbit hospitalari

Un estudi, realitzat per una infermera de CODITA i presentat a la Jornada de Recerca del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) analitza el nivell de soroll de l’ Àrea de Reanimació d’un Hospital

La contaminació acústica, tot i que poc reconeguda, té un gran impacte en la salut de les persones. Quan una persona és intervinguda quirúrgicament i passa a la unitat de recuperació post anestèsica, es troba en una situació especialment sensible als estímuls.

El soroll és un so que varia aleatòriament en intensitat i freqüència. Es mesura en decibels (Dba) en una escala logarítmica; això significa que un increment de 10 dB fa el so 10 vegades més intens. Hi ha dos components d’igual importància en el soroll: el component físic, és a dir la intensitat del soroll , que genera molèsties perceptibles degut als danys que provoca i, el component subjectiu, que és la sensació de molèstia.

Per això, la contaminació acústica és aquella que es genera per un so no desitjat i que afecta de manera adversa el bon estat fisiològic i psicològic de les persones.  De fet, sabem que el soroll és un factor de risc a tenir en compte en l’àmbit hospitalari, i que té afectacions sobre la salut de les persones com: estrès, problemes de son, falta de descans, hipertensió, ansietat, mal de cap o problemes digestius.

Adjuntem quadre amb principals efectes sobre la salut del so i diferents nivells d’exposició a sorolls.

L’estudi

Per conèixer el grau de soroll en una àrea de reanimació d’un Hospital, es va realitzar un estudi observacional durant el període de tres mesos on, en diferents horaris, es va mesurar el nivell de soroll a l’àrea de reanimació. Per fer-ho, es va utilitzar un mesurador de soroll “Medidor de sonido de ruido decibelímetros portátil conservador de datos automatico y alarma; digital sound level meter con pantalla lcd rango de medición 30 db-130 db

Resultats

En general, el soroll a l’àrea de reanimació està per sobre del que recomana l’OMS per a l’àmbit hospitalari, que és no superar els 40 dB durant el dia. En molts moments s’ha arribat a nivells màxims de 79Dba, considerant-se nociu a partir dels 75 Dba.

S’ha observat que els nivells màxims obtinguts es concentren en el torn de matí en la franja horària de 13h a 14h i en el torn de tarda a les 18h i a les 20h. També s’ha observat que les principals fonts de soroll són les converses entre professionals, els telèfons, alarmes i monitors i el trànsit de lliteres i carros de material.

Adjuntem quadres amb els nivells de soroll en torn matí i torn tarda


Per Eulàlia Pont, infermera de CODITA i  autora de l’estudi presentat a la Jornada de Recerca de CODITA,  “coneguts els nivells de soroll, i qui i què els provoca, es podria prevenir. La majoria de les accions de millora no son complexes i certament constituirien un gran pas per a intentar resoldre el problema del soroll, un contaminant “invisible” que produeix efectes negatius en l’ésser humà, tant fisiològics com psicosomàtics”.

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic rgpd@codita.org, indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.