El Banc de Sang i Teixits i l’Hospital Joan XXIII celebren el 50è aniversari del centre hospitalari amb la campanya “El cor que mou la sang”

  • Del 6 al 28 de febrer, una mostra a la planta baixa del centre hospitalari ensenyarà el recorregut que segueix la sang en les donacions, des del donant fins al pacient.

  • Els serveis de l’Hospital se solidaritzen amb la donació i cada setmana, durant un mes, seran ambaixadors del BST.

  • Al Banc de Sang s’instal·larà una gran bossa on donants, receptors i professionals sanitaris podran deixar-hi missatges.

  • L’any passat, més de 3.000 pacients del Joan XXIII van necessitar sang.

El proper dilluns, 6 de febrer, tindrà lloc la presentació i el tret de sortida de la campanya “El cor que mou la sang” a la sala de reunions de direcció de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, a les 11:00 hores. Presentaran la campanya el director general del Banc de Sang i Teixits (BST), Enric Argelagués; el director assistencial del BST, Enric Contreras, el gerent territorial de l’ICS Camp de Tarragona, Rafael Gràcia, el director de l’Hospital Joan XXIII, Albert Pons, i la directora territorial del BST de Tarragona i Terres de l’Ebre, Virginia Callao. L’exposició “El cor que mou la sang” vol apropar als professionals sanitaris i als ciutadans l’activitat que fa el Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. L’exposició commemora el 50è aniversari del centre hospitalari.

La directora del Banc de Sang a l’Hospital Joan XXIII, Virginia Callao, explica que “el banc de sang és com el cor d’un hospital, que bomba la sang a tots els pacients”.

Aquesta metàfora dona nom a la mostra i, fins i tot, va més enllà. “Volem engrescar tots els professionals sanitaris que treballen al Joan XXIII perquè formin part d’aquest cor, ja que ells poden donar sang i, a més, ajudar-nos a explicar com n’és de necessària la sang per a moltes de les intervencions i tractaments que es fan a l’hospital”, assegura Callao. Aquest projecte consolida un dels valors intrínsecs de l’organització, la solidaritat, ja que fa partícips als professionals sanitaris tant de la donació en si com de la promoció de la donació de sang. Cada setmana, durant un mes, diversos serveis del Joan XXIII faran d’ambaixadors del BST.

Espai de donació del Banc de Sang a l’Hospital Joan XXIII, amb professional de l’Hospital i del Banc.

Espai de donació del Banc de Sang a l’Hospital Joan XXIII, amb professional de l’Hospital i del Banc.

Un cor que mou la sang
Ja a l’entrada de l’Hospital, unes venes i unes artèries conduiran el públic fins al Banc de Sang. La mostra fa un repàs per la història de l’hematologia i ensenya curiositats sobre la sang, com ara que els glòbuls vermells no són vermells, sinó incolors.

Les activitats organitzades pel BST també inclouen uns tallers de rondallaires, que aniran a les habitacions de Pediatria per explicar el conte “Els superherois de la sang”. A més, s’ha instal·lat una gran bossa de sang a les portes del Banc de Sang, que servirà de bústia on professionals sanitaris, receptors de sang i donants podran deixar-hi missatges. Aquests missatges es compartiran després a les xarxes socials del Banc i de l’Hospital.

Un element fonamental
La sang, les plaquetes i el plasma són elements fonamentals per a molts tractaments mèdics. Tot i els avenços tecnològics encara no es poden fabricar ni sintetitzar, per això l’única manera d’aconseguir-ne és amb la donació.

Durant l’any passat, el Banc de Sang a l’Hospital Joan XXIII va registrar 4.250 donacions de sang i 734 de plasma. En canvi, el centre mateix va transfondre 7.630 bosses de glòbuls vermells, 1.152 de plaquetes i 1.105 de plasma.

Es pot donar sang de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h, i les tardes de dilluns, dimecres i divendres, de 16 a 20 h. Tot i això, el BST funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, ja que sempre està preparat per atendre emergències.

El Banc de Sang i Teixits
A Catalunya hi ha un únic Banc que centralitza les donacions de tots els hospitals, així com les de les campanyes itinerants que s’organitzen per tot Catalunya.

Totes les donacions van a la seu central del Banc, a Barcelona. Allà s’analitza la sang, es prepara per a les transfusions i s’emmagatzema fins que un hospital la necessita.

El BST és una empresa pública del Departament de Salut que té com a missió garantir l’abastament i el bon ús de la sang i dels teixits a Catalunya. És el centre de referència en immunologia diagnòstica i desenvolupament de teràpies avançades.

 

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×