El projecte, que posa l’accent en l’atenció natural al part normal, ha permès que els parts naturals passin d’un 37% el 2010 a un 57% el 2013 a Tortosa.

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) va ser reconegut ahir a Madrid, durant la I Jornada de Buenas Prácticas del Sistema Nacional de Salud celebrada pel Ministeri de Sanitat, per haver desenvolupat durant els darrers anys la implantació del part a l’aigua i haver millorat l’atenció al naixement. La directora d’Infermeria de l’hospital tortosí, Sra. Blanca Cuevas, i la coordinadora d’infermeria de l’àrea obstètrica, Sra. Núria Colomé, van ser presents en l’acte per rebre el diploma acreditatiu.

La implantació del part a l’aigua ha estat progressiva, des de l’any 2007, amb els objectius d’oferir una alternativa diferent en l’atenció al part, satisfer la demanda de les dones que desitgen un part a l’aigua, i comparar les diferències entre els tipus de part i els traumatismes perineals entre les dones que fan servir hidroteràpia i les que no la utilitzen.

L’avaluació dels parts a l’HTVC durant els darrers anys mostra que s’ha produït un augment dels parts naturals (37% al 2010 i 57% al 2013), tot i que dins d’aquest grup han disminuït lleugerament els parts a l’aigua (16% al 2010 i 13% al 2013), probablement pels criteris d’inclusió i exclusió dels protocols del part a l’aigua i per la disminució del número de dones provinents d’altres països. Amb tot, la xifra de parts a l’aigua es manté en uns 40 anuals. A més, els resultats derivats de l’avaluació mostren que amb els parts a l’aigua augmenta el percentatge de mantenir íntegre el perineu de la dona després del part, i disminueix el percentatge de patir un esquinçament.

L’evolució d’aquest projecte segueix la següent cronologia: l’any 2007 es va nomenar, per primera vegada, una coordinadora llevadora a la sala de parts amb els objectius de realitzar formació estratègica en l’atenció al part natural, i adequar estructural i funcionalment la nova àrea de parts; l’any 2008, s’inicia un període de formació de llevadores i d’auxiliars, que va ser clau per creure en la possibilitat de realitzar el projecte; i l’any 2009 tot el servei del paritori es va involucrar a l’hora de realitzar un curs d’àmbit territorial dedicat al part natural.

L’any 2010, s’inaugura la nova àrea de parts, preparada per poder assistir tot tipus de parts, i el 5 de juliol d’aquell any es realitza el primer part a l’aigua, i des d’aquest dia fins a finals de 2010 es fan 70 parts a l’aigua, amb un grau de satisfacció de les dones d’un 9 sobre 10. L’any 2011, el treball “Hem millorat el temps de dilatació dins de l’aigua?” rep un premi a les XXVII Jornades Mèdiques celebrades a les Terres de l’Ebre. L’any 2012, l’ICS amplia l’oferta de maternitats amb opcions per a les dones que desitgin un part natural. En un any, un 18% més de dones demanen tenir un part natural en un entorn hospitalari. Finalment, l’any 2013, un equip de llevadores de l’Hospital Verge de la Cinta imparteix formació del part a l’aigua en l’Hospital Clínic de Barcelona.

Tortosa, 17 de març del 2015

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×