Diu la cançó: “tres cosas hay en la vida: salud, dinero y amor…” Bé, també tenim allò tan català de “Salut i força al canut”, i és que, quan no et manquen cap d’aquestes dues coses, la vida es veu diferent.  Els seriosos problemes econòmics pels que està passant la Generalitat de Catalunya, han obligat al Govern d’Artur Mas, a retallar nombrosos serveis sanitaris, la qual cosa no ha estat gaire ben rebuda, per la ciutadania. La Conselleria de Salut, ha decidit que prop del 60% dels Centres d’Atenció Continuada de Catalunya, pateixin alguna modificació, ja sigui, pel seu tancament definitiu o per la supressió del servei nocturn, entre d’altres. Jo no dic, que no ens haguem d’estrènyer el cinturó, ara bé, alguna cosa no s’estarà fent bé, quan tenim a la gent manifestant-se, fent cassolades i acampant de nit als CAPS,  perquè no els tanquin.

 

En un temps, en el que s’imposen mesures d’estalvi, les coses s’haurien de fer mirant al futur i no posant pegats a curt termini, per a sortir del pas, sense més planificació. Com a presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, em permetran que llenci les següents reflexions, des del punt de vista de la nostra professió. Diuen que les comparacions són odioses, però en aquest cas, s’han de fer. Catalunya compta amb una sanitat molt medicalitzada, respecte a la resta d’Europa. Si als països veïns disposen d’un percentatge de metges del 30% davant del 70% d’infermeres, a casa nostra, és d’un 45% de metges davant d’un 55% d’infermeres. Tenint en compte, que els professionals de la infermeria són els que passen les 24 hores al costat del pacient, és un percentatge bastant deficitari.

Una altra dada significativa, és la ràtio d’infermera per habitant. Si als països veïns compten amb una taxa de 8’3 professionals per cada mil habitants, a Catalunya només en disposem de 5’2. Però és que la nostra demarcació, està a la cua amb una relació del 4’7. Una de les mesures de la Conselleria, és reforçar el servei mèdic als Centres d’Atenció Continuada a les nits, però, que passa amb l’infermer?. Hi ha llocs on les urgències domiciliàries seran ateses per un metge que anirà acompanyat per un xofer.  Això són mesures d’estalvi?.  En molts centres, els metges han demanat que sigui un infermer qui els acompanyi, això em sembla el més correcte, ja que cada professional ha d’assumir les seves competències en cada visita que s’hagi de fer, però si ha de ser així per a prestar una assistència de qualitat, el més lògic serà que augmenti aquesta plantilla d’infermers, ja que en aquests moments la proporció és inversament proporcional i accions com aquesta, faran que l’atur entre el nostre col·lectiu augmenti cada dia més, un col·lectiu que sempre havia pogut dir ben alt, que no freqüentava les cues de l’INEM.

No passéssim per alt, que les infermeres i els infermers de Catalunya estan molt ben considerats i reconeguts, especialment fora de casa nostra. Només cal fer una ullada a la borsa de treball del Col·legi, per a veure la quantitat d’ofertes que estem rebent per a marxar a treballar a l’estranger. No és d’estranyar que, davant la desesperació que suposa, el trobar-se a l’atur, s’estigui produint un èxode, que de ben segur podríem evitar. Que algú faci números, dels diners que ens gastem en formar als millors professionals,  perquè després se’n beneficiïn altres països.

Per acabar aquesta reflexió en veu alta, crec que els gestors i responsables de les organitzacions sanitàries, haurien d’establir clarament on són les bosses d’ineficiència del sistema sanitari i actuar-hi directament. Segur que hi ha d’altres llocs on estalviar, abans d’aplicar mesures d’ajustament pressupostari, que puguin afectar a la qualitat del servei i a l’activitat de les infermeres. Des del Govern han llençat el tranquil·litzador missatge de què les mesures són flexibles, i que es poden anar modificant si no són efectives. Diu la veu del poble, que en aquest país les coses només es canvien, quan passa una desgràcia, esperem que aquest no sigui el cas i que no es creui aquella “línia vermella” de la qualitat assistencial, que el conseller Boi Ruiz va prometre en el seu dia, que no es traspassaria.

e-notícies

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×