El passat 18 de juny, va tenir lloc a la ciutat de Lleida,  la jornada “malaltia, mort i dol en nen@s, joves i adolescents: vida i escola” organitzada pel Servei de suport al dol de Ponent. L’objectiu de la trobada va ser el d’obrir una via de comunicació per compartir estratègies que ajudin, tant a pares com a educadors, a disposar d’eines per tal de que nens, joves i adolescents, afrontin la mort de la millor manera.

Anna M. Gallardo, directora del Servei de suport al dol de Ponent, va ser la encarregada d’obrir la jornada encenent unes espelmes de color blanc pels que ja no són entre nosaltres.

La primera ponència va anar a càrrec de la doctora Anna Forés, autora del llibre La Resilencia, crecer en la adversidad, qui, sota el títol “Estratègies per afrontar positivament les pèrdues” va parlar de la capacitat humana per afrontar-se, sobreposar-se i transformar-se a partir d’experiències adverses.

La Sra. Mª Àngels Claramunt, autora del llibre La cuna vacía va ser la següent oradora amb la conferència “Com donar les males notícies als nens”, qui va explicar que sempre s’ha de dir la veritat als nens i se’ls ha d’informar, el més aviat possible, d’allò que està passant. Al final de la seva ponència va passar un vídeo on es reflectia el procés de dol d’una família davant la mort d’un fill als 8 mesos de gestació.

La cofundadora de l’Associació Illa Blanca, la Sra. Núria Casanovas,  va presentar la seva ponència “Atenció psicològica a nens i adolescents en situació de malaltia o pèrdua. L’experiència d’IllaBlanca” i va explicar quins eren els objectius de l’associació.

Tot seguit, la Sra. Immaculada Díaz, autora del llibre I ara, on és?, va argumentar el títol de la seva ponència “Els nens, fan dol?”, basant-se en casos reals tractats a la seva consulta de psicologia.

La segona part de la jornada va començar amb la conferència de la Sra. Dolors Zapata, directora de l’observatori del Dol de l’Associació Viktor E. Frank, qui va parlar sobre “El sentit davant la pèrdua”.

“Rock and Dol. Una experiència escolar sobre la mort”, va ser el títol escollit pel Sr. Biel Garriga, mestre de primària, qui va explicar la experiència davant la mort del pare d’una alumna. Biel Garriga és també autor del llibre Rock and Dol.

La darrera i més impactant de les activitats va ser el vídeo L’acomiadament d’en Pol a la seva escola”, l’experiència personal d’una mare, la Sra. Nines Agüero, qui va perdre l seu fill de 6 anys i a on explica com ho van viure tant ella, com els companys d’escola del Pol.

A continuació us deixem una enllaços que poden ser del vostre interès:

www.serveidedolponent.org

http://illablanca.org/

Agraïm la col·laboració de l’Anna Deosdad Arqués, col.legiada de Tarragona, qui ens ha facilitat les fotografies i la informació necessària per poder escriure aquestes lletres.

Document íntegre redactat per l’Anna Deosdad

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×