Un catàleg que recull els professionals sanitaris dels centres d’atenció primària, dels hospitals i de les farmàcies als quals s’hi pot consultar

Deixar de fumar implica un esforç personal que requereix temps, una ferma decisió i una certa dosi d’imaginació i de sentit comú. Aquest camí es pot fer sol, però també es pot fer acompanyat; en aquest darrer cas, el paper dels professionals sanitaris és clau en tot aquest procés, donant informació, assessorament, ajuda i seguiment al fumador

Molts fumadors, però, desconeixen que el seu infermer/a, el seu metge/ssa o el seu farmacèutic/a del centre d’atenció primària o de l’oficina de farmàcia més proper/a pot ajudar-los. A la Regió Sanitària Camp de Tarragona hi ha molts professionals sanitaris que s’han format i que estan preparats per ajudar a deixar de fumar de manera eficaç.

És per aquest motiu que s’han recollit en un catàleg tots aquests professionals i la manera de poder concertar dia i hora de visita amb ells. Els professionals estan ordenats per comarca i per centre sanitari per tal de facilitar la cerca del que es troba més aprop del domicili del fumador. Aquest catàleg s’anirà actualitzant periòdicament i estarà penjat a la web del Departament de Salut i a Facebook.

Aquest catàleg es complementa també amb la publicació d’un cartell per posar a l’entrada dels centres sanitaris i de les oficines de farmàcia i d’un punt de llibre per entregar als fumadors amb el missatge “Deixar de fumar és una de les millors decisions que pots prendre a la teva vida. Algú molt a prop teu et pot ajudar a deixar de fumar”.

Aquests materials han estat elaborats per l’Associació de Professionals per a la Prevenció i el Tractament del Tabaquisme (APPTA) de la Regió Sanitària Camp de Tarragona que des de l’any 2004 està fent activitats de formació, elaborant materials de suport als professionals sanitaris i portant a terme activitats de sensibilització de la població.

Els tres materials s’han publicat amb la col·laboració de la Direcció General de Salut Pública, de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona, del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona i del laboratori farmacèutic Pfizer.

Després de l’entrada en vigor el 26 de desembre de 2005 de la Llei de mesures sanitàries enfront el tabaquisme, les vendes de paquets de cigarretes a la Demarcació de Tarragona s’han reduit un 34% (de 93,5 a 69,7 milions de paquets).

Descens de la venda de tabac

Tot i que hi poden haver altres factors implicats, es comencen a detectar canvis en la incidència de  malalties relacionades amb el tabac. Per exemple, entre 2005 i 2009 el nombre d’ingressos hospitalaris per asma bronquial a la Regió Sanitària Camp de Tarragona s’ha reduit un 29%. Aquesta reducció d’ingressos també ha començat a veure’s en les hospitalitzacions per infart agut de miocardi.

Fins ara hi ha hagut un bon compliment de la Llei per part dels establiments de restauració. Durant els primers 3 mesos de l’any s’han fet 719 inspeccions, s’han presentat 13 denúncies, s’ha incoat un expedient i no s’ha imposat cap sanció.

Veure programa

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×