El passat dijous 31 de març va tenir lloc una cimera al Departament de Salut de la Generalitat on representants del Consell de la Infermeria,  Col·legis Oficials de les quatre demarcacions i diferents associacions professionals,  es van reunir per tal de posar sobre la taula les possibles conseqüències que per a la professió infermera pot tenir la retallada pressupostària de sanitat.

A les cinc de la tarda, començava una reunió on va quedar palès que el paper de la Infermeria és fonamental per a la reforma del sistema públic de salut. El conseller de Salut va presidir la reunió, acompanyat de Francesc Sancho, secretari de Coordinació i Estratègia, i Marisa Ridao, directora estratègica d’infermeria del Departament de Salut. Van assistir: Mariona Creus, presidenta del Col·legi Oficial de Barcelona, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i presidenta de la Comissió de l’Ordenació del Consell de la Professió

Infermera de Catalunya (CPIC); Carme Puigvert, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona; Josep Mª Camps, president del Col·legi Oficial d’Infermeria de Lleida; Josep Paris, secretari de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona; Anna Pedraza, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona; Àngels Sabaté, presidenta de la Comissió de l’Exercici del CPIC, Amèlia Guilera, directora de l’Escola d’Infermeria de Sant Joan de Déu i membre del Consell Assessor del Govern per a la sostenibilitat i progrés del sistema sanitari; i, finalment, Lluís Cabado, president de la Fundació d’Infermeria Catalana i membre del consell de direcció de CAtsalut.

Algunes de les directrius que van marcar la trobada, van ser la preocupació que les infermeres i infermers  senten davant les noves mesures, tant pel que fa a l’atenció a l’usuari com pel futur laboral del col·lectiu. La Infermeria parteix d’una situació desfavorable davant la crisi actual, doncs la manca de professionals, les condicions laborals i la pressió assistencial,  posen de manifest una precarietat laboral des de fa temps. La ratio d’infermeres /pacients a Catalunya és del  5’2, mentre que a la resta d’Europa és de 8’4. Aquest va ser un dels punts davant del qual els representats professionals van fer més èmfasi. No es pot pretendre aconseguir un sistema sanitari basat en la prevenció, quan hi ha una manca evident de professionals. Cal afegir també el fet que al 2012 no sortiran infermeres ni infermers de les universitats per l’aplicació del grau. Altres queixes que es van transmetre, varen ser la precarietat laboral i la sobrecàrrega assistencial amb les que es troba el col·lectiu.

Un fet a destacar, va ser la proposta per a  la creació d’un observatori que tingui com objectiu fer un seguiment del que passa als hospitals, centres d’atenció primària i altres dispositius de salut, per tal de veure com afecten al col·lectiu infermer, i molt especialment al ciutadà, les mesures econòmiques que es puguin prendre.

Finalment, es va oferir una roda de premsa pels diferents mitjans de comunicació, en la que el conseller de Salut, Boí Ruiz, no va poder amagar el seu ressentiment amb el govern anterior, pel deute de 1400 milions d’euros que han deixat i per les mesures que s’ha vist obligat a prendre.

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×